сряда, 17 февруари 2016 г.

Креативна музикотерапия - вече и в България

Преди известно време се спряхме обстойно на метода, наречен „Креативна музикотерапия“ и разгледахме неговото широко приложение и благотворно влияние върху физическите, емоционални, когнитивни и социални нужди на лица от всички възрасти. Виртуално посетихме и Музикотерапевтичния център „Нордоф-Робинс“ в Ню Йорк, където един от създателите на метода и основател на Музикотерапевтичния център – Д-р Робинс споделя в интервю основата на своята философия: „Музиката трансформира животи“.

 

Днес ще ви запозная с двама млади професионални музикотерапевти, които тук, в България, прилагат тази философия на дело и помагат на всеки, който дойде в тяхното музикотерапевтично ателие за съдействие и подкрепа.

 

Това са Марта и Панайотис, с които ни срещна общата ни магистратура по музикотерапия в Националната музикална академия. Как попадат в България и защо решават да останат у нас, ще научите от самите тях.

 

 

Разкажете ни за себе си! 

 
Ние сме Панайотис Евангелу и Марта Хрисостому и сме родени в Лимасол, Кипър. Двамата сме завършили бакалавър „Музикални изкуства“ в Нов Български Университет в София, съответно със специалностите джаз китара (Панайотис) и джаз пеене (Марта).


Какво ви доведе в България?


На възраст 20г. (Панайотис) и 19г. (Марта) си казахме, че искаме да имаме висше образование в областта на музиката и така решихме да дойдем в България, за да учим. Решението ни е взето въз основа на два фактора: качественото висше образование по музика в България и по-ниските разходи за живеене и образование, в сравнение с други държави. Още преди да завършим обучението си в НБУ осъзнахме, че искаме да имаме по-дълбока връзка с нашата професия - че не искаме, например, да бъдем просто изпълнители или преподаватели по музика. През това време вече бяхме чували за музикотерапията. Беше ни интересно и, след като потърсихме информация, разбрахме, че се преподава в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София, където се записахме и получихме двугодишно теоретично образование. През това време, освен шестмесечната ни задължителна академичната практика, работехме доброволно в различни дневни центрове и училища като музикални терапевти. През август 2014 г. отлично завършихме магистратура по музикотерапия. Два месеца по-късно създадохме ателие „Мелотония“. Това решение е взето въз основа на стремежа ни да живеем и да се реализираме в България.

 

Значи решихте да останете - труден избор ли беше това?


Решението ни да останем в България е взето много отдавна, и то много лесно. Споделихме си, че не искаме да се връщаме в Кипър, още от самото начало на новия ни живот в България. Това решение е взето преди 9 години въз основа на „картината“, която си изградихме за страната и народа, след редица пътувания из България. Официалното реализиране на това решение дойде, след като бяхме приключили с магистратурата по музикотерапия. Една от най-важните причини, поради която взехме крайното решение да останем тук, е фактът, че нашата професия не е развита в Кипър, за разлика от България.

 

Какво въздействие има музикотерапията лично върху вашия живот?

 

Преди всичко ни се иска да направим ясна разликата между обучението по музикотерапия и практикуването на музикотерапия. Това са две много различни области. Разбира се, въздействието и на двете е силно и видимо в нашия живот, но най-силно и многоаспектно въздействие върху нас двамата оказва практикуването на музикотерапията. Да общуваш с хора (малки и големи) – това само по себе си е ценно. Значимостта на това да работиш с хора и да се стремиш да дадеш на всеки най-доброто от себе си, и то чрез музиката, е едно голямо предизвикателство, което изисква, освен знания, и хуманност. А това изискване ни направи още по-човечни, по-човеколюбиви, по-състрадателни.



Музикотерапевтично ателие „Мелотония“ – какво е това?


Това е сбъднатата ни мечта и реализирането на нашите планове, съществуващи последните 4 години, за изграждането на собствено работно място. Музикотерапевтично ателие "Мелотония" е създадено с обич към музиката и човешката личност, както и със стремеж към подпомагане на всеки, когото бихме могли да подпомогнем и на всеки, който би се нуждал от нашата подкрепа.



В работата си в ателието прилагате метода на Нордоф и Робинс – с какво е полезен този метод за хората, с които работите?


Mетодът на Нордоф и Робинс, като креативен модел на музикотерапия, е полезен на хората, с които работим, позволявайки им да развият своите умения чрез импровизация, като по този начин помага за изразяването на вътрешните им чувства, мисли, идеи. Ще дадем един пример от нашата практика.



Музикотерапия по метода на Нордоф и Робинс с детето И.: 

И. е на 7 години и е с ДЦП, в инвалидна количка. При работа с детето по метода на Нордоф и Робинс, то успя да изрази начина, по който възприема инвалидната си количка, както и своите чувства към нея. За него количката представляваше една много бърза спортна кола, която пътува из България. Музикалните инструменти бяха частите на тази кола – напр. дайре = волан. Единият от нас движеше „колата“, докато другият свири на пианото, представяйки с музика движението на количката. Детето реши, че по пътя ще се срещаме с много хора, на които ще помагаме, ако имат нужда от нещо. Така пътуването продължава и детето е щастливо от постигането на целите, които си е поставило – например да пътуваме до определено място, като по пътя да спрем, за да вземем мляко, което безплатно да дадем на хората.

Това е едно много кратко описание на работата по метода на Нордоф и Робинс, но е достатъчно, за да дадем една идея на това как използваме този метод и какви могат да бъдат резултатите от него.



Използвате ли и други методи и подходи?

 

В нашата практика, разбира се, използваме различни методи, модели, системи, техники и активности. Това са:






Имали ли сте в работата си случай, който е бил по-специален за вас по някакъв начин?


Да. Това е работата с дете, на което му беше поставена диагноза „атипичен аутизъм“. Ние още от началото на работата с това дете (преди около 2 години) не бяхме съгласни с диагнозата. В действителност, по време на сесиите детето по никакъв начин не отговаряше на характеристиките на едно дете от аутистичния спектър. В опита си да потвърдим нашите съмненията за неточна диагноза, се сближихме много с детето. Това ни даде възможност да следим неговото развитие, пълно с успехи и да се гордеем с него и неговите родители.




В музикотерапевтично ателие Мелотония Марта и Панайотис предлагат професионална помощ и насърчение на хора, изпитващи тревожност и стрес, страдащи от психични разстройства и широко разпространени нарушения в развитието, емоционални и поведеченски затруднения, когнитивни увреждания, неврологични разстройства, хронични заболявания, умствена изостаналост, деменция, придобити увреждания, езикови нарушения и нарушения в речта, нарушения в храненето, зависимости, зрителни и слухови увреждания, както и на бъдещи майки, на хора, интересуващи се от личностно развитие и нови начини за изразяване, или пък просто търсещи време, в което да се разтоварят от стреса и да релаксират.







Адрес на ателието:
София, ул. Георги Пеячевич N67


С двамата музикотерапевти - Марта и Панайотис - можете да се свържете на e-mail: mt.melotonia@gmail.com или на телефони: 0895103467, 0898398629.


Музикотерапевтично ателие "Мелотония" е достъпно за лица, използващи инвалидна количка или други помощни средства.



Повече подробности може да научите, като посетите интернет-страницата на ателието, както и страницата им във фейсбук.