неделя, 17 януари 2016 г.

Може ли музиката да бъде опасна

"Музиката - това е нещо безобидно, нещо с твърде повърхностни функции в нашето общество, нещо несериозно - тя служи за забавление, развлечение и разпускане..." - множество хора поддържат такова или подобно мнение, понеже не са се замисляли за пълния потенциал на музиката. Точно по тази причина, съвсем неангажиращо, или пък "за настроение", сме я направили наш неотменен спътник както във важни моменти от нашия живот, така и в обикновените ни ежедневни занимания. Но дали тя е наистина безобидна?


Въздействието на музиката върху нашата психика

Известно е, че слушането на музика стимулира едновременно и двете полукълба на мозъка. TED имат доста добро видео на тази тема, което обяснява по достъпен начин какво се случва в главата ни, когато свирим на музикален инструмент или дори просто когато слушаме музика. Оказва се, че музиката въздейства на много и различни части на мозъка, включително на онази част, която е отговорна за нашите спомени. По този начин музиката се превръща в мощен катализатор за отключване на разнообразни асоциации. Може би в повечето ситуации те са свързани с положителни преживявания, но какво се случва, когато някоя песен ни върне към изключително болезнен спомен? 

Справяне с негативните емоции


Преработването на отрицателните ни преживявания е свързано с изключително деликатни психически процеси и изисква внимателно отношение и много опит.

Музикотерапевтът Емили Кристенсен разказва за своя пациентка с деменция, която се разстройва изключително дълбоко по време на една от сесиите и получава криза, защото една конкретна песен й припомня за смъртта на двамата й братя, загинали във Втората световна война.

В случая специалната музикотерапевтична техника, която Емили своевременно прилага, помага на пациентката да възстанови емоционалното си равновесие. Умело моделираните ритъм и темпо оказват специфично въздействие, първоначално резонирайки с душевното състояние на възрастната жена, като постепенно преминават в успокояваща равномерна пулсация, която й помага да се отпусне и дори да заспи.

"За мен това беше ярък пример за това как музиката може да бъде ОПАСНА" - споделя Емили и подчертава колко важно е водещият да има необходимите професионални познания и специализирано обучение, за да знае как да се справи с подобни ситуации.

А ето го и целият разказ на Емили Кристенсен, озаглавен "Може ли музиката да наранява? Когато музиката събуди сложни за овладяване емоции"