петък, 9 януари 2015 г.

Музикотерапевтична работилница – „Звукът на надеждата“


Звукът – свикнали сме да го приемаме за даденост, той е навсякъде около нас, ежедневно. Звуците ни обгръщат неусетно, потапяйки ни в симфония от нежни нюанси, или просто в шума на градския хаос. Умеем ли да се вслушваме в тези звуци и да разбираме езика им? Какво ни разкриват те за нашия вътрешен свят?


В Музикотерапевтичната работилница използваме спонтанната групова импровизация като средство за себеизразяване и комуникация посредством лесно засвирващи инструменти. Заедно създаваме една звукова лаборатория, където всеки е свободен да експериментира и да стане откривател на нови изразни средства, отразяващи неговата индивидуалност, както и да комуникира и освободи своя личностен потенциал.

Музикотерапията ни помага да погледнем навътре в себе си и да си обясним собствените си преживявания и емоции, както и да ги изразим непосредствено, без да са ни необходими думи. С помощта на спонтанната музикална импровизация даваме израз на вътрешния си свят и опознаваме самите себе си – нашите чувства, нашите реакции, нашите възгледи и усещането ни за света около нас. Споделеното преживяване в група ни дава усещането за подкрепа и насърчение, а използването на разнообразни лесно засвирващи музикални инструменти отключва креативността и въображението ни.

В музикотерапевтичната работилница този петък ( 9 януари) ще си говорим за надеждата – защо е толкова необходима в нашето съвремие, по какъв начин променя ежедневието ни и кои са онези ситуации, в които ни е най-нужна. Ще си поговорим и за това как можем да дадем надежда на другите около нас и най-важното – заедно ще се потопим в красотата на нейната музика, ще облечем мислите и усещанията си в звук.

А звукът на надеждата е необикновен. Той идва като че ли от друго измерение и насища прагматичния ни свят с вълшебен звън. Позволява ни да дишаме свободно, когато обстоятелствата ни притискат. И дори в най-голямата какофония този чист и фин звук ни напомня, че не трябва да се отказваме.